Natuurwerkplaats Zonneoord: in de natuur werken als medicijn

Of je nu wat minder goed meekomt dan de rest, uitgevallen bent op werk, even niet meer weet wat je wilt of helemaal arbeidsongeschikt bent en een leuke dagbesteding zoekt, het maakt niet uit. Er is hoe dan ook ruimte voor jou bij Natuurwerkplaats Zonneoord. “We focussen ons op de jeugd, maar iedereen is welkom. Werken in de natuur brengt heel veel rust en daar knappen mensen van op.”

Verschil maken in de natuur

Tjeerd de Vries speelt een grote rol in dit ontwikkelproces van mensen. Als werkbegeleider met coachende vaardigheden zorgt hij dat iedereen werk doet dat hij of zij leuk vindt, maar zorgt hij ook dat iedereen kan praten als daar behoefte aan is. En dat doet hij goed, want mensen maken mooie ontwikkelingen door terwijl ze bij hem werken. “Ik zie veel mooie dingen gebeuren, maar het mooiste is toch een client die depressief binnenkwam en al acht jaar zonder werk thuis zat. Na twee weken bij mij zei hij: ‘ik weet niet hoe het komt, maar ik heb nog nooit zo’n fijne plek gehad om naartoe te gaan. Jij veroordeelt niemand.’ Hij voelde dat hij zichzelf mocht zijn en dat hij gehoord werd. Dat deed hem zo goed dat hij inmiddels weer van alles wil en druk is met therapie om nog verder te groeien. Dat is natuurlijk een onwijs groot compliment.”

Over Tjeerd

Landgoed Zonneoord was geen onbekend terrein voor Tjeerd. “Ik was hiervoor werkbegeleider bij het Leger des Heils en ook van daaruit waren we werkzaam rondom Zonneoord. Ik vind het landgoed hier zo mooi en toen dat stopte, zei ik tegen Theo: ‘als je nog eens zelf iets wil opzetten, houd ik me van harte aanbevolen.’ Ik ben ondernemend ingesteld, maar wil ook iets betekenen voor de maatschappij en hier op die manier iets doen, leek me fantastisch. Een paar maanden later hoorde ik van hem. Hij vond dat eigenlijk wel een leuk idee en zo is het balletje gaan rollen. We gingen samen om tafel en ik ben eigenlijk met Theo de mede-oprichter van Natuurwerkplaats Zonneoord. Dit werk geeft me veel voldoening. Als ik als werkbegeleider mijn werk zou doen en er zou geen ontwikkeling in zitten, dan ben ik met een half jaar klaar. Dat ik cliënten zie groeien, is mijn benzine. Succesverhalen moeten er zijn. En gelukkig zijn die er genoeg.”

Activiteiten

De deelnemers van Natuurwerkplaats Zonneoord doen verschillende dingen. “Om negen uur ‘s ochtends komen we bij elkaar en beginnen we met koffie. Iedereen druppelt dan binnen en ik vraag de deelnemers dan wat zij denken dat er die dag moet gebeuren. Ik geef zo een stukje eigenaarschap. De klus is dan van jezelf in plaats van dat ik hem van bovenaf aan je opleg. Natuurlijk kijk ik wel of de klus die wordt voorgesteld daadwerkelijk kan. Als de een wil bladblazen, maar de ander dat de dag ervoor heeft gedaan, bekijken we samen wat er wel nog gedaan moet worden.”

Als de groep vervolgens naar het landgoed rijdt, weet iedereen wat hen die dag te doen staat. “Ze gaan aan de slag en ik loop rond om te kijken of het goed gaat. Als iemand vastloopt of behoefte heeft aan een gesprek, ga ik die kant op. Ruimte om te praten is er altijd. Ik zou een leverancier een uur laten wachten als er iemand iets kwijt moet. Deze mensen staan op één.”

“Werkzaamheden voor de deelnemers zijn bijvoorbeeld het bijhouden van de tuinen, het doen van kleine herstelwerkzaamheden, het verzorgen van de kippen en het verbouwen van groenten voor de keuken. Maar ook werken we wel eens binnen. Zo is een van de activiteiten openhaardhout kloven en klaarmaken voor de verkoop.”

Doen wat jij wil

Deze activiteiten zijn niet helemaal afgekaderd. “De keuze is echt aan de deelnemers. Wil je in een groep werken? Prima. Liever alleen? Ook goed. Met hout werken, snoeien of juist gras maaien? We kijken altijd wat mensen willen en vervolgens of dat kan. En een duidelijke ‘nee’ vinden mensen ook fijn, want dan krijgen ze kaders waarbinnen ze kunnen werken. Wat extra fijn is aan werken op het landgoed is dat de huurders op het landgoed de deelnemers ook echt zien. Ze geven complimenten en laten weten dat dat wat ze doen gewaardeerd wordt.”

Voor de jeugd van 18 tot 27

“Onze focus is de jeugd tussen de 18 en 27 jaar die nog thuiszit en verder niets heeft. Als je 18 wordt, ben je ineens volwassen en valt hulp die je tot dan toe misschien had, weg. Je moet ineens voor jezelf zorgen en daardoor val je in een gat. Wij springen in dat gat en helpen je graag verder op weg. Samen zorgen we ervoor dat jij vooruit gaat en vooral met veel plezier je dagen doorkomt.”

De toekomst van Natuurwerkplaats Zonneoord

Natuurwerkplaats Zonneoord is al een mooie stichting die veel terugdoet voor de maatschappij, maar Tjeerd heeft genoeg wensen voor de toekomst. “Op dit moment werken we al mooi samen met de keuken. Zo krijgen wij het snijafval om aan de kippen te voeren en worden de eieren gebruikt in de keuken. Ook verbouwen we al groente voor in de keuken op Landgoed Zonneoord, maar dat wil ik eigenlijk nog meer gaan doen. Grootschaliger om zo nog meer verse producten van ‘eigen bodem’ aan het bedrijfsrestaurant te kunnen leveren.

Ook zou ik verder willen groeien, zodat er een collega bij kan komen. We kunnen dan met een werkbus ook extern werken en andere tuinen onderhouden. Dat lijkt me een mooie aanvulling op wat we nu al doen en zo kunnen we nog meer mensen helpen.”

Klinkt Natuurwerkplaats Zonneoord als een plek waar jij, of een van de mensen om jou heen, tot bloei zou kunnen komen? We maken heel graag kennis.

Neem contact op via het contactformulier onderaan de pagina

Waarom Landgoed Zonneoord?
wat wij voor u kunnen betekenen